Reisverhaal van Josine Gouwens

Helpt wetenschappers impact te hebben.

“Van nature ben ik een onderzoeker en wil ik graag mensen helpen.”

Josine vertelt dat ze al heel jong een onderzoeker was. Als kind bestudeerde ze in opperste concentratie de mieren in de tuin. En als ze een theorie hoorde – bijvoorbeeld over drijven of zinken – ging ze dat meteen zelf uitproberen. Daarnaast wilde ze van jongs af aan graag andere mensen helpen. “Het geld dat ik over had van schoolreisje, stopte ik in de collectezak. En ik bedacht dat ik later in ontwikkelingslanden zou willen werken.” Omdat ze in haar omgeving geen voorbeelden had van mensen die zoiets deden, wist ze niet goed hoe ze dat kon aanpakken. “Het leek me in ieder geval handig om economie te gaan studeren. Dat deed ik in Maastricht en schatte in dat dat wel van pas zou komen.”

Calling
Zo begon het leven van Josine en als je nu kijkt naar wat ze doet, mag je concluderen dat ze haar calling heeft gevonden. Ze werkt sinds kort namelijk als zelfstandig ondernemer aan een ontwikkelbureau voor wetenschappers. Daarmee heeft ze het snijpunt tussen onderzoeken en mensen helpen precies gevonden. “Doel van mijn ontwikkelbureau is om wetenschappers te helpen meer impact te hebben met hun werk en om onderzoeksleiders te helpen al het talent uit hun team te halen.”

Wetenschappers
Omdat ze zelf ook gepromoveerd is, kent ze deze doelgroep goed en kan ze hen op persoonlijk vlak en in vaardigheden goed begeleiden om zich verder te ontwikkelen. “Zo stimuleer ik bovendien indirect dat de wereld verbetert via wetenschap. Door mensen te helpen meer impact te hebben worden ze meer zichtbaar en wordt hun kennis toegankelijker. Om grote maatschappelijke vragen op te lossen is het nodig dat wetenschappers zichtbaar zijn en samenwerken over vakgebieden heen. Daar wil ik met mijn bureau graag een bijdrage aan leveren.” Hoe mooi is dat!

Betrouwbare intuïtie
In 2011 besloot Josine deel te nemen aan de PAL-opleiding. Ze zocht een opleiding die haar een betere coach zou maken en niet al te instrumenteel was. Via een werkcontact hoorde ze over de PAL-opleiding en dat sprak haar aan, vanwege de onderzoekende focus naar hoe je zelf in elkaar zit in plaats van een specifieke methodiek leren. “Ik heb door PAL geleerd beter te kijken en dat ik prima op mijn intuïtie kan vertrouwen. De oefening waarin je zonder te spreken tegenover elkaar zit en dan benoemt wat je bij de ander opvalt, was daarvoor heel impactvol.” En nu ze meer op haar intuïtie vertrouwt en ook heeft ontdekt wat je zonder woorden eigenlijk al ziet, durft ze met mensen op een dieper niveau in gesprek te gaan. Te benoemen wat ze ziet en gewoon vragen te stellen. Dat leidde onlangs tot de mooie reactie van een klant: “Je vraagt nogal wat en je zegt nogal wat. Wat ik met jou bespreek, bespreek ik eigenlijk met niemand”. Een prachtig compliment.

Josine geeft aan dat ze die vrijmoedigheid daarvoor niet had. “Ik wist niet zeker of ik het wel goed had en vond dat belangrijk. Ook nam ik van alles aan, bijvoorbeeld dat mijn gesprekspartner bepaalde zaken liever niet zou willen bespreken. Terwijl ík meestal degene was die dat spannend vond.” Door te ontdekken dat haar intuïtie eigenlijk heel betrouwbaar is, heeft ze die beperkingen van zich kunnen afschudden.

“Als je iets niet zegt, schemert dat door alles heen. Dan kan ik het toch beter gewoon maar zeggen of bij mezelf onderzoeken!”

Nieuw
Wat op dit moment in haar leven nieuw is, is dat ze het ontwikkelbureau zelf opzet. “Voorheen ontwikkelde ik opleidingen voor klanten of in samenspraak met klanten, waaronder ook een opleiding voor wetenschappers. Maar nu doe ik het dus alleen inclusief de werving van deelnemers. Al zijn er wel trainers die me helpen, allen met een affiniteit voor wetenschap.” Voor de meeste wetenschappers is het werken aan persoonlijke impact en ontwikkeling nog relatief onontgonnen. Hun focus ligt op het inhoudelijke onderzoek. Ze ervaren een enorme druk om te presteren. Persoonlijke ontwikkeling heeft meestal niet de prioriteit, terwijl dat wel helpt om een betere onderzoeker te worden. “Het is tegelijkertijd ook een heel dankbare doelgroep om te begeleiden omdat ze open en leergierig zijn. Ze zijn vaak bereid om nieuwe dingen uit te proberen omdat ze zelf ook zien dat dat meer mogelijkheden biedt.”

Toekomstdroom
“Als ik een ideale toekomst droom, zie ik een succesvol ontwikkelbureau dat ook internationale activiteiten heeft. Ik wil daarnaast nog graag een boek schrijven over talent en hoe je dat goed begeleidt. En het mooist zou zijn als ik meer programma’s kan ontwikkelen, op grotere schaal actief kan zijn om veel meer mensen te begeleiden.” En natuurlijk wil ze als onderzoeker ook haar eigen kennis verder verdiepen.

Josine droeg op de PAL Communitydag in september bij met het organiseren van een workshop over coachen met behulp van Theory U; om mooie gesprekken te hebben over wat en wie je inspireren. Ze heeft ook nog steeds contact met mensen van haar PAL-jaar. “Het inspireert me om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier een weg vindt om de wereld mooier te maken.”

door Renate van der Veen en Fennanda van Goor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.